Red-Baron-22-26-Nr12Plantuien

In dit teeltadvies wordt stapsgewijs aangegeven hoe je de plantuien het beste kunt planten, oogsten en bewaren.

Bewaren plantmateriaal

De plantuien moeten na ontvangst droog bewaard worden. Het beste is om de zakken leeg te maken in te verdelen kratten of gaasbakken, zodat de lucht er goed tussendoor kan. De temperatuur maakt niet zoveel uit. Vermijd vocht, de plantui maakt bij vocht worteltjes en als deze verdrogen komen ze niet terug. Een uitgelopen kiem hoeft geen probleem te zijn, deze heeft al een voorsprong genomen. In de professionele teelt worden ook wel Joppe voorkiemzakken gebruikt om het plantgoed te bewaren voordat het de grond in gaat. Bewaren in een goed geventileerde ruimte.

Planten

Gele plantuinen kunnen vanaf februari de grond in. Plantuien mogen vroeg de grond in omdat ze vorst goed kunnen verdragen. Als ze bevroren zijn moet je ze niet aanraken want dan heb je kans op beschadiging. Rode plantuien zijn gevoeliger voor koude stress, wat bloemstengel vorming kan veroorzaken. Daarom wachten met planten todat de grond wat is op gewarmd. Plant de plantui zodanig dat het topje net boven de grond uitkomt. De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Uien moeten schraal bemest worden, het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest. Omdat uien een oppervlakkige beworteling ( ca. 30 cm) hebben is het van belang dat er niet te diep bemest wordt.

Oogsten

De uien zijn oogstrijp als nog ± 50 % van het loof groen is en het loof gestreken is. Mocht het loof door bijvoorbeeld ziekte niet gaan strijken dan is het aan te bevelen om dit handmatig te doen. zo voorkom je dat ziektes, via het loof, de bol inspoelen. Als je het loof verwijdert doe dat dan niet te kort, maarruim boven de scheiding van de bladeren, gemiddeld een vuisthoogte boven de bol. Op deze manier voorkom je dat schimmels snel de bol aantasten. Als het weer het toelaat is het verstandig de uien een paar dagen op het land te laten drogen.

Opslag

De opslag van uien  dient op een goed geventileerde plaats te gebeuren, waarbij opslag in kratten of gaasbakken aan te bevelen is. Professionele telers zullen de uien de eerste dagen met warme lucht (30 graden) drogen, om zo snel mogelijk het overtollige vocht uit de hals te krijgen. Hierdoor krijgen schimmels minder kans om naar “binnen” te groeien. Pas als de hals niet meer tussen de vingers wil “rollen”, gaat men inkoelen. Deze droog periode kan wel 6 weken duren. Maar ook goed gedroogde uien dient men regelmatig te ventileren om schimmels geen kans te geven. Om te controleren of de uien goed droog zijn kan men een doorgesneden ui op het product bewaren. Blijft deze schimmelvrij dan zijn de uien droog genoeg. Afhankelijk van het ras zijn de uien tot april te bewaren. Wil men langer bewaren dan is opslag in een mechanische koelcel aan te bevelen.

Bosuien

Bosuien of lente-uitjes danken hun naam aan de manier waarop ze verkocht worden; in bosjes van enkele stuks. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Als je plantuitjes dicht op elkaar plant en vroeg oogst heb je bosuitjes. De plantuien maat 22/26 wordt hier veel voor gebruikt. Heerlijk in salades of gewoon in de macaroni.

Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schadelijke gevolgen, die kunnen ontstaan bij gebruik van deze gegevens.      

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *