Sjalotten

In dit teeltadvies wordt stapsgewijs aangegeven hoe je de sjalotten het beste kunt planten, oogsten en bewaren.

Bewaren plantmateriaal

De sjalotten moeten na ontvangst droog bewaard worden. Het beste is om de zakken leeg te maken in te verdelen kratten of gaasbakken, zodat de lucht er goed tussendoor kan. De temperatuur maakt niet zoveel uit. Vermijd vocht, de sjalot maakt bij vocht worteltjes en als deze verdrogen komen ze niet terug. Bewaren in een goed geventileerde ruimte.

Planten

Planten kan vanaf februari als de grond goed droog is. Red Sun sjalotten kunnen vroeg de grond in omdat ze weinig gevoelig zijn voor bloemstengel vorming. Plant de sjalot zodanig dat het topje net boven de grond uitkomt. De plantafstand in de rij is ca. 5 cm en tussen de rijen ca. 15 cm. Grote maat sjalotten geven meerdere kleine sjalotten, en een kleine maat geeft enkele grote sjalotten in de nateelt. Sjalotten moeten schraal bemest worden, het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest. Omdat sjalotten  een oppervlakkige beworteling ( ca. 30 cm) hebben is het van belang dat er niet te diep bemest wordt.

Oogsten

De sjalotten zijn oogstrijp als nog ± 50 % van het loof groen is en het loof gestreken is. Mocht het loof door bijvoorbeeld ziekte niet gaan strijken dan is het aan te bevelen om dit handmatig te doen zodat ziektes, via het loof, de bol niet inspoelen. Als je het loof verwijdert doe dat dan niet te kort, net boven de scheiding van de bladeren, gemiddeld een vuisthoogte boven de bol. Op deze manier voorkom je dat schimmels snel de bol aantasten. Als het weer het toelaat is het verstandig de sjalotten een paar dagen op het land te laten drogen.

Opslag

De opslag van sjalotten dient op een goed geventileerde plaats te gebeuren, waarbij opslag in kratten of gaasbakken aan te bevelen is. Professionele telers zullen de sjalotten de eerste dagen met warme lucht (30 graden) drogen, om zo snel mogelijk het overtollige vocht uit de hals te krijgen. Hierdoor krijgen schimmels minder kans om naar “binnen” te groeien. Pas als de hals niet meer tussen de vingers wil “rollen”, gaat men inkoelen. Deze droog periode kan wel 6 weken duren. Maar ook goed gedroogde sjalotten dient men regelmatig te ventileren om schimmels geen kans te geven. Om te controleren of de sjalotten goed droog zijn kan men een doorgesneden sjalot op het product bewaren. Blijft deze schimmelvrij dan zijn de sjalotten droog genoeg. Afhankelijk van het ras zijn de sjalotten tot april te bewaren. Wil men langer bewaren dan is opslag in een mechanische koelcel aan te bevelen.

 

Hoeveel plantmateriaal heb je nodig voor de professionele teelt

Voor 1 ha heeft men ± 4100 kg nodig in de maat 7-15 (30-45mm). Het advies is om bij mechanisch planten de grote maat (45/55mm) handmatig rechtop te zetten. Om overdracht van schimmel ziektes te voorkomen, is het aan te bevelen het plantgoed een warmwaterbehandeling te geven.

Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schadelijke gevolgen, die kunnen ontstaan bij gebruik van deze gegevens.